Azt szeretném látni, hallani már, hogy valaki azt mondja:

- Kérem a társadalmi bajaink rendbetételéhez a következőket kell megoldanunk.

 Jelenleg ennyi az éves bevételünk

  • Ennyi adó, ilyenek
  • Ennyi TB - Nyugdíjra ennyi, Eü-re ennyi
  • stb (ha van)

Ennyi az éves kiadásunk

  • Államigazgatás
  • Önkormányzatok támogatása
  • Nyugdíj
  • Oktatás
  • Szociális kiadások
  • Közlekedés
  • stb.

Ennyi a mínusz

Ezek a problémáink

Követelések

  • Alacsony bérek pl orvos, tanár stb. (megemelni ennyi)
  • Ágazati problémák - (tömeg közlekedés, posta, vasút, stb.) Ennyibe kerül a megoldásuk
  • stb.
  • összesen ennyi

Lehetőségek a megoldásra

  • Adók növelése  (Rendkívüliek és rendszeresek)
  • Kiadások csökkentése (Eü. szolg. fizetőssé tétele, oktatás átszervezése, államigazgatás csökkentése, szociális ellátások szűkítése
  • stb.
  • összesen ennyi

Semmilyen téma megvizsgálása nem tabu! Mindennek meg lehet becsülni a hatását. Fontos dolog, hogy ebben a helyzetben nem csak a közvetlenül érintettekkel kell egyeztetni, hanem azokkal is akik fizetik.

De! Legyen nyílt, legyen társadalmasított, (pártok, szakszervezetek, civilek a maguk fórumain) legyen őszinte. Legyen határideje!  Ebben a helyzetben persze a képviselők szerepe nem az lenne, hogy magyarázzák a hatalom cselekedeteit, hanem, hogy aktívan egyeztessenek a választóik és a hatalom közt. Hogy valódi képviselővé váljanak pártmunkásból. Hát ehhez államférfiak kellenek, és nem talpnyalók és gazdasági intézkedéseket bebetonozók.

Ne képviselői indítványokkal oldják meg, ne titkolják el a célokat, ne kenjék a szart az elődökre, mert jól látszik, hogy ezt már ők is felismerték, de nem volt erejük hozzá. NE SZÁMOLJÁK FEL KÖZBEN A DEMOKRÁCIÁT! Higgye el a hatalom, hogy őszinte beszéddel és a szerinti cselekedetekkel is lehet pályán maradni.
Egy ilyen, társadalmi megegyezés biztosan igénybe venne két évet is talán. De ennek a végrehajtására lehet szövetkezni, megalapozottságára lehet építeni.

Ehhez azonban az kell, hogy valaki merje nyíltan felsorolni a problémákat, legyen elképzelése a megoldásról, de ne irigyelje, ha másnak jobb jut eszébe. Legyen eltökélt a megvalósítással kapcsolatban és tegye világossá, hogy meddig lehet az ötletelni, és mikor kezdi el a megvalósítást.

A Fidesz jelenleg erre alkalmatlan. A hatalom érdekli elsősorban. Másodsorban nem értenek a gazdasághoz. Harmadsorban önzőek és maguk felé hajlik a kezük. Képtelenek a teljes társadalom fejével gondolkozni.

Az MSZP elvesztette az erejét ehhez a feladathoz, de még ők sem bizonyították alkalmasságukat. Régi sémák szerint gondolkoznak régi emberek. A fűalatti politikai és gazdasági megegyezések teljesen erodálták őket erkölcsileg.

Az LMP képtelen felnőni a feladathoz. Nincs szellemi kapacitás az egész probléma feldolgozásához. Képtelenek eljutni a vidéki emberekhez.

A Jobbik a kirekesztő ideológiájával sosem lenne képes egy demokratikus folyamat végig csinálásához. Erőszakosak, demagógok, képzetlenek, buták, sértődékenyek. Soroljam még?

Akkor mi van?

Valakinek ébredni kéne! Valakinek új erőt kéne felmutatni! Vagy?

Valakinek szövetségek létrehozásán kéne fáradozni!

Gyurcsány teszi, mondhatnánk. De Ő személyében teljesen alkalmatlan. Ha valaki ennyire megosztja az országot, annak nem hiszik el az emberek az igazságot sem. Erre Ő maga a példa. Néhány olyan ember, aki eddig szemben állt, de érzi a történelmi helyzetet félre tehetné ideológiai gondjait és segíteni kéne egy olyan valakit akiben megtestesülhetne a probléma megoldó személyiség, vagy egy folyamatot amely során kialakulhat egy társadalmi megegyezés.

Itt az idő államférfivá válni! (Tamás GM., Tölgyessy, Pokorni, Gyurcsány, Medgyessy, Kupa, és még sokan tudósok, művészek, politikusok itt a lehetőség, hogy a második vonalban maradva, mégis államférfivá nőve, tegyetek valamit az országért!)

Nem kell mást tenni, mint kijelenteni, hogy nyitottak vagyunk a másik irányba, nincs téma amit meg ne tárgyalnánk és nem zárunk ki senkit! De nem a hangerő, hanem az okos gondolatok döntenek!!

Valamit, valakit elő kéne varázsolni, de gyorsan. Mert ez a kapkodó, elvtelen, meggondolatlan, maga hasznára elkötelezett, hatalom mániás kurzus végképp elront mindent.

És OV-nek igaza lesz. Negyven évre bebetonozza a rosszat ebben az országban.

Végül is, az történelmi távlatból nem is nagy idő. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bamulok.blog.hu/api/trackback/id/tr903023834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása