Ahogy mondani szokták, - jellemző.

Jellemző az, ahogyan nekünk köztársasági elnökeink lesznek. Ez azért jutott eszembe, mert megláttam a TV2 nem reprezentatív, de mindenesetre elgondolkodtató szavazós felhívásának eredményét.

"kérdés így szólt: Ön örül-e Schmitt Pál köztársasági elnökké választásának? A Napló nem reprezentatív szavazásán, a szavazók 21,1 százaléka mondta azt, hogy igen, 78,9 százaléka mondta azt, hogy nem örül Schmitt Pál köztársasági elnökké választásának."

tv2.hu/naplo/video/merlegen-a-valosag-2010-07-04

Kezdetben vala a nagy plebejusi felbuzdulás és minden hatalmat a népnek felkiáltással, közvetlen elnökválasztást akartak. No persze főleg a reform MSZMP-sek. Két fontos érvük volt. 
Egy fennhangon, - Eddig nem lehetett így, hát akkor most legyen így! Mindenhatalmat a népnek!-
Másik magukban (,hogy ez akkor nem lett öszödibeszéd:-) - Pozsgai lesz az elnök és nem tudnak minket kiszorítani az újak.  -
De nem így lett! Az SZDSZ: - nemá az MSZMP mondja meg mi lesz itt - gondolatból levezetett 4 igenes szavazásával, ezt ügyesen megtorpedózta és lett nekünk...

Na mi is lett nekünk? Neeeeemmm, nem elnökünk. Paktumunk! Bizony az lett nekünk ebből.

És akkor jelölték Göncz Árpi bácsit és Ő lészen 2 cikluson keresztül is elnök. 

Miért? Mert nagyon normális volt. No meg lojális. Nem a kormányhoz, hanem az alkotmány írott szavához.
Valljuk be. Azért is volt 2 cikluson keresztül elnök, mert a szociknak már akkor sem volt kit jelölniük. Illetve a jelölteket a belső harcok szépen felmorzsolták. Egyszerűbb volt kívülről elfogadni az alkotmányhoz lojális Göncz Árpádot, mert Ő nem tartozott soha a párt egyik irányzatához sem.

No és akkor jött az Orbán kormány. Sikerült teljes (kis bibivel: MIÉP) megegyezést kicsikarnia, sikerült olyan embert találni, akit a kisgazdáktól a szocikig mindenki támogat. (- MIÉP) Jött a szavazás és jött a gáz. Mindenhol voltak kiszavazók és csak a harmadik forduló lett eredményes. 
Mádl Ferenc is normális volt. Tartotta magát az írott alkotmányhoz. De kétszer nem vállalta a szavazás körüli hisztit. Megértem. Valószínű, hogy az SZDSZ hangosan fújjolt volna, a szocik inogtak volna, a FIDESZ-ben ő sem bízott teljesen. (A korábbiakból kiindulva. No és viszont is megvolt ugyan ez.)

Ennek a választásnak két rejtett tanulsága volt. 
1. A szocik 1990 óta nem tudtak önálló kezdeményezést tenni az államfő személyére.
2. A FIDESZ a szavazási fegyelemre vonatkozó belső erősítést tett.

No eljutottunk 2005-ig. Ez az elnökválasztások legmulatságosabb, de ha elvesztem a jókedvemet, akkor legsiralmasabb, legvisszataszítóbb legméltatlanabb felvonása. (Eddig.)
Mi is történt? Csak úgy a civil emlékezetre hagyatkozva, direkt nem visszalapozva a korabeli tudósításokat. Tehát ez tisztán az a hangulati lenyomat, amely megmaradt egy átlagnál talán valamivel érdeklődőbb, de azért nem politikai guru agyában.

Volt két kormánypártunk, akik képtelenek voltak közös nevezőre jutni. Az ellenzék közben kívülről jól nem segített, sőt szerintem jókat röhögtek a büfében az SZDSZ és az MSZP bénázásán. Azt tudták, hogy komoly javaslatot nem tehetnek, mert azzal egységbe kovácsolják a kormánypártokat. 

A két kormánypárt addig-addig rágódott, amíg kívülről, civiléktől jött a váratlan javaslat. Sólyom! 
A FIDESZ-nek nem volt más dolga, mint mellé állni. Neki ez mindenképpen jobb volt, mint bárki a kormánypártokból. Legalábbis a vezetés szerint. De két forduló így is eredménytelen lett és a FIDESZ keményítésre készült. A szocik széles mellel kiálltak ugyan Szili Katalinért, de elkéstek. Sólyom megosztotta a kormánypártokat, összekovácsolta a FIDESZT és vas fegyelemre késztette.

Meg is lett az eredménye, a 3. fordulóban, Sólyom 3 (!) szavazattal nyert. 
No ez is megérne egy misét, hogy mire jó a 3 szavazat, de nem ez volt a csúcs, hanem a hogyan.
A FIDESZ politikusok nem átallottak belenézni egymás szavazó lapjába. Ha kellett még ki is verték azt egymás kezéből, csak hogy ellenőrizhessék a szavazási fegyelmet. Ilyenre még nem volt példa! Borzalmas, gusztustalan. 
Sólyom meg nagyot nyelt. Végül is egy ragadozó zúzája sok mindent megemészt. Az apróbb csontok sem akadnak fenn.
Ennek fényében a harcos elnöki felfogás kissé hiteltelen volt. Tudni lehetetett, hogy Sólyom tud nyelni, ha akar, csak az nem mindegy, hogy kinek.

A legröhejesebb azonban MSZP volt aki még tapsolt is a nyílt kudarcának, nem olvasta az ellenzéki párt fejére a szabálytalankodást. Birka volt! Az SZDSZ meg ráadásul még öntelt birka is volt.

Orbán Viktor politikája legjobb húzását csinálta Sólyom támogatásával. Értékes szövetségesre lelt. Olyanra aki képzettségénél fogva, elnöki attitűdjénél fogva, hiténél fogva, olyan tükröt tartott a kormánynak, amiben jelentősen megnagyobbodtak hibái, bizonytalankodásai. Sólyom egy percig sem tartotta magát az alkotmány írott szövegéhez. (Akkor el sem fogadhatta volna ezt a választást.) Ő a szelleme szerint cselekedett. Könnyű volt neki Ő hozta létre ezt a szellemet.
Ahány ponttal javult az elnök népszerűsége, úgy romlott a kormányé. A FIDESZ-nek mindezt csak erősítenie kellett.

Szóval az eddigi elnökválasztásokat belengték a paktumok, alkuk, bizonytalankodások, árulások, bénázás és akarnokoskodás.

Na, most nem volt ilyen! A főnök megírta levélben, hogy kit kell választani, a többség elfogadta, és megszavazta.
Előtte meghallgatták a jelöltet, aki mint rendesen mondott butaságokat, de kit érdekelt ez, hiszen Ő lesz úgyis. Amit mondott, abból kiderült, hogy nem akarja magát tartani az írott alkotmányhoz sem meg a szelleméhez sem, mert azt meg kell szerinte változtatni. Az új alkotmány szelleméhez fogja magát tartani, mert gondolom időnként elbeszélget vele majd Orbán Viktor.

ÉS Ő IS LETT!
(Azt kaptuk akit megérdemlünk?
Érdekes egy forradalom ez a miénk! Vértelen, szavazóurnás, senki nem kérte, és olyan embert tesz a legmagasabb méltóságba, aki a rendszerváltás előtt is kiválóan megfelelt, utána az átmeneti korban is, de most is Ő a legjobb. Tényleg? Vagy más tulajdonsága miatt van ez? Ez az új forradalomban a legjobb tulajdonság?)

Csak ez a fránya nem reprezentatív szavazás ne volna. Mert ez súlyos árnyéknak tűnik! Mert vagy azt vetíti előre, hogy népszerűtlen lesz a mi elnökünk, vagy azt, hogy
 a nép elkezdett látni.

Úgy legyen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bamulok.blog.hu/api/trackback/id/tr732131007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása