"Magyarország a megújuló energiaforrások fokozott alkalmazását nemcsak, és nem elsősorban kötelezettségnek, hanem a gazdasági fejlődéshez történő hozzájárulás egyik kiemelkedő lehetőségének tekinti" - derül ki a kormány stratégiai fejlesztési céljait összefoglaló Új Széchenyi-terv zöldgazdaság-fejlesztésről szóló fejezetéből, amely szerint többek között a bio- és alternatív üzemanyagok jelentik a megújuló energiaforrásokra épülő zöldipar alappilléreit.

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110705-a-emelkedik-a-bioetanol-adoja-ami-ellentmond-a-szechenyi-terv.html

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gondozásában elkészült a "Megújuló energia - Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési terve 2010-2020" című kiadvány,

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják. A közlemény szerint Magyarország megújuló energia hasznosítási cselekvési tervében a kormány olyan intézkedéseket vázol fel, amelyek az Európai Unió által megjelölt 13 százalékos célértéknél ambiciózusabb megújuló részarány - 14,65 százalék - elérését is lehetővé teszik. Mindez hozzájárul a kormány nemzetgazdasági célkitűzéseihez, a munkahelyteremtéshez, a földgázimport kiváltásához és Magyarország versenyképességének növeléséhez.

fidesz.hu/index.php

 

2011. június 20.-án Dr. Aradszki András benyújtott egy kapcsolódó módosító javaslatot, melyben a bioetanol-túlkompenzálás korrekciójának érdekében 40 Ft/liter jövedéki adó meghatározása mellett érvel. Azon a szerencsétlen körülményen túl, hogy Aradszki képviselő úr 1988 óta a MOL jogi menedzsere, az indoklásban fő érvként szerepelő indok- mely szerint a benzin fogyasztói árai nagymértékben megnőttek, míg a bioetanol jegyzésárai alig változtak- nehezen elképzelhető, hiszen a KSH adatai szerint a kukorica tonnánkénti ára 81 százalékkal lett magasabb, mint 2010 februárjában. Az indítványban megfogalmazottal szemben az etanol előállítási költségei 2006-óta emelkedtek, és a Magyar Bioetanol Szövetség szerint, az E85 csekély piaci beágyzottsága, valamint bioüzemanyagokra és megújuló energiaforrások alakalmazására vonatkozó 28/2009 és 30/2009 EK rendelet végrehajtása miatt a túlkompenzáció nem áll fent. Magyarország vállalta, hogy a
közlekedésben 2020-ra 10%-ra növeli a bioüzemanyagok arányát és 14,6%-ra a megújuló energia felhasználást is.

 

A lényeg a netto 40 Ft/liter jövedéki elfogadása ami adózott adóval számolva 50 Ft/liter jövedéki adót jelent. Nem nehéz kitalálni -  még ha a gyártó és a forgalmazó is átvállal egy bizonyos részt -, az E85 olyan drága lesz, hogy senkinek nem fogja tankolni.
De ennek a számnak az ismeretében az sem kizárt, hogy elbúcsúzhatunk a hazai E85-től.

E85, élt négy évet. Nyugodjék békében!

http://www.etanolblog.hu/

A kormány kiszámítható, logikus gazdaságpolitikát folytat?

A bejegyzés trackback címe:

https://bamulok.blog.hu/api/trackback/id/tr213044443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása