2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.

(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

(3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.

Független.

Nehéz fogalom. Itt Közép-Európában vegytisztán talán meg sem valósítható. Mindig lesz valaki aki talál majd makulát a tiszta fogalom megvalósításában. De! Mégis fontos deklarálni, mert megadja a lehetőséget, hogy a terhes függőségeket lerázzuk magunkról. Mondom a terheset, és nem a szükségszerűt. Mert ez utóbbi lerázása után mindig a fekete leves következik.

Nyilvánítsuk ki a függetlenségünket! Jó az nekünk! 

Demokratikus

"A demokrácia lényege, hogy a közösség minden választójoggal rendelkező tagja részt vehet a közügyek eldöntésében, vagyis az önkormányzásban az adott térségben."
                                                                                                     Wikipédia

A mi bonyolult képviseleti demokráciánkban ez azt jelenti, hogy a hatalomhoz való jog a nép felhatalmazásából származik. (Halljuk is ezt gyakran manapság!) Tehát nem Istentől, nem a Szent Koronától, hanem a néptől.

Ha ezt megváltoztatjuk, és a hatalmat nem onnan eredeztetjük akkor az nem demokrácia!

Ilyen egyszerű. 

Magyarország legyen demokratikus!

Ez a 3. bekezdés nagyon vicces! Mert mindenki úgy értelmezi ahogy neki jólesik. No meg akkor amikor az éppen hasznot hoz. Mégis nagyon fontos. Ennek nálunk hagyományai vannak! Ez egyszerre a hatalom stabilitásának eszköze és az ellenállás alapjának lerakója. HA! Ha valaki vét a demokratikus szabályok ellen, ha valaki ezzel kizárólagosságra törekszik akkor a törvényes eszközök teljes tárházával és erejével meg kell azt akadályozni!

„Hogyha pedig mi, vagy utódaink valamelyike bármikor ezen rendeletünk ellen véteni akarnánk, álljon szabadságukban ezen levél erejénél fogva, minden hűtlenségi vétek nélkül, mind a püspököknek, mind más uraknak s az ország nemeseinek, öszvesen és egyenként, jelenleg és a jövőben nekünk és utódainknak ellenállani és ellenmondani örökre. (XXXI. p.)”.

                                                                                                Aranybulla

Persze az is nagy kérdés manapság, hogy észrevesszük e a hataloméhséget, vagy sikerül azt átszervezésnek beállítani.
Mindenesetre a törvényesség betartásával tiltakozhatok, elmondhatom a véleményemet. Sőt a 3. paragrafus értelmében kötelességem!                                                                                                         

 Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom ... kizárólagos birtoklására.

Milyen az amikor valaki egy demokratikus államban a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik? 

  1. Megszerzi a parlamentben a 2/3-os többséget
  2. Úgy módosítja az alkotmányt, hogy ő dönthessen a legfőbb bíróról,
  3. a médiáról,
  4. az ügyészség vezetőjéről,
  5. az alkotmánybírák személyéről,
  6. az ombudsmanokról,
  7. és ahol a törvények a kormánynak egyeztetést írnak elő, ott vagy megváltoztatják ezt, vagy képviselői indítvánnyal megkerülik. 

Kihagytam valamit? Biztosan. De én már ennyitől is úgy érzem, hogy keveset teszek, nem tudok jól megfelelni az alkotmány 2§. (3) bekezdésének!

Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.

Lépjünk fel, ki-ki a maga törvényes eszközeivel! Semmiképpen ne hagyjuk, hogy e fontos jogunk csorbát szenvedjen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bamulok.blog.hu/api/trackback/id/tr392269050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása